ISTORIJA

Nekoliko godina nakon završetka II svetskog rata Grof Pietro Loredan, kao čovek sa strašću i vizijom, a znajući potencijal te regije za proizvodnju kvalitetnih vina, započeo je sa uzgojem novih vinograda na svom imanju „Venegazzu“. Imanje je imalo 47 ha u okolini predivne palate grofovske porodice Loredan iz XVIII veka. Izbor sorti je bio u skladu sa istorijom te regije. U doba Napoleonovog vrhunca, on je upravljao Kraljevinom Italijom, a 1811. godine je proglasio regiju Montella državnom svojinom, i od tada su dominirale sorte karakteristične za Bordo kupaže. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot iz Montella su činili osnovu za vrhunska vina kojima je terroir davao izuzetan karakter. Savremena nega vinograda, pažljiva selekcija grožđa i izuzetna ljubav i strast prema vinima je rezultirala, 1951. godine rodjenjem prvog „Crvenog vina Venegazzu-a“. Narednih decenija, među crvenim vinima su se izdvojile tri perjanice ove vinarije, „Capo di Stato“, „Della Casa“ i „Cabernet Sauvignon“. Najveće vino, “Capo di Stato” je našlo svoje mesto u Francuskoj publikaciji “100 vins de légende” (100 legendarnih vina) kao jedno od vina iz čitavog sveta koje se zbog svoje istorije i vrhunskog kvaliteta može smatrati legendarnim. Od 1973. godine vlasnik vinarije postao je Giancarlo Palla. Filozofiju proizvodnje vrhunskih vina nije menjao, samo je uneo dodatnu posvećenost, ljubav i strast prema vinima i time nastavio legat Grofa Loredana Gasparinija.


CAPO DI STATO
DOC Montello Venegazzu Superiore

„CAPO DI STATO“ je rođen u istorijskom „100 biljaka“ vinogradu, zasađenom 1946. godine starim klonovima Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Malbec, kojima je mikroklima Montello regiona dala izuzetan karakter.

Početkom 60ih godina prošlog veka, nakon desetak godina proizvodnje izuzetno kvalitetnih crvenih vina, vinogradi su postali u potpunosti zreli. Tada je Grof Loredan došao na ideju da napravi izuzetno vino ograničene količine iz probranih vinograda i odabranih berbi. To vino je ubrzo postalo traženo za specijalne prilike prvo u Veneciji, potom u Rimu a ubrzo i u ostatku sveta. Među obožavaocima tog vina je bilo mnogo šefova država („Head of State“) a posebno tadašnji Francuski predsednik Šarl De Gol koji je u povratku sa zvaničnih poseta Italiji u Francusku nosio sanduke ovog vina. U njegovu čast, od berbe 1964. ova Riserva je trajno dobila ime „CAPO DI STATO“ ili u prevodu Šef Države.Čuveni Italijanski umetnik Tono Zancarano (1906-1985) je posvetio dva senzualna crteža ovom vinu, koji izražavaju mušku i žensku dušu grožđa koje postaje vino. Muški i ženski element koji se ujedinjuju u jednu suštinu. Od tada su crteži „Des Roses pour Madame“ (Ruže za damu) i „...pour Monsieur la Bombe“ (...za gospodina bomba) postali etikete ovog vina. Tokom narednih godina vina imaju samo „muške“ etikete, dok se „ženska“ etiketa čuva za specijalne godine.Ovo vino je uvek originalno, intenzivnog bukea i bogato aromama bobičastog voća i blagih začina. Punog tela i uravnoteženih tanina, na nepcima duge svilenkaste završnice. Izuzetnog karaktera, koji se ne može uklopiti u dosadne varijacije kombinacija voćnih ukusa sa hrastom, uvek će se izraziti originalnim aromama unoseći borbeni duh u degustaciju.


DELLA CASA
DOC Montello Venegazzu

Ovo je istorijsko vino Grofa Loredana koje odražava svu specifičnost Montello Venegazzu apelacije. Rodjeno 50ih godina prošlog veka kao rezultat maksimalne selekcije grožđa, nesumnjivo predstavlja vrhunsku interpretaciju originalne kupaže Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Malbec grožđa. Odležava 36 meseci u hrastovim buradima.


CABERNET SAUVIGNON
DOC Montello

Potraga Grofa Loredana Gasparinija za vrhunskim kvalitetom vina od jedne sorte grožđa je dala izuzetan rezultat u ovom vinu. Drevna povezanost vina sa teroarom je ovde zapanjujuća. Ovaj Kaberne odražava tipičan karakter Montello regije koja ima savršenu mikroklimu za uzgoj ove sorte. Delom odležavao u hrastovim buradima, delom u inoxu.